FAQ

Als lijst krijgen we vaak dezelfde vragen: Zijn onze taalfaciliteiten in gevaar? Is een secundaire Franstalige school in Wemmel mogelijk? Waarom is een monozone voor de politie onhaalbaar? En hoe werkt het stemmen in een faciliteitengemeente? Hieronder leest u er meer over.

Hoe stemmen? | Taalfaciliteiten in gevaar?  |  Franstalige secundaire school?


Hoe stemmen?

In Wemmel gaan we deze keer voor de eerste maal elektronisch stemmen. Wie niet goed weet hoe dat moet, kan tot en met 9 oktober terecht in de bibliotheek. Aan de balie vind je een test-stemcomputer die beschikbaar is tijdens de openingsuren (ma-di van 14 tot 19 uur, woe en vr van 14 tot 17 uur, za van 10 tot 16 uur).

Het nut van een lijststem?
Met een lijststem ga je akkoord met de volgorde van de kandidaten op de lijst.

Het nut van een voorkeurstem?
Met een voorkeurstem geef je de kandidaat een persoonlijke stem. Je mag meerdere kandidaten een voorkeurstem geven. Op basis van het aantal voorkeurstemmen wordt bepaald wie zal zetelen in de gemeenteraad en wie in aanmerking komt voor een schepenambt.

Wie zal zetelen in de gemeenteraad? (= rechtstreekse verkiezing)
Voor het aantal zetels die LB Wemmel behaalt, zetelen de kandidaten met het hoogste aantal voorkeurstemmen in de gemeenteraad voor LB Wemmel. Door één of meer voorkeurstemmen te geven, kan je daarbij zelf bepalen wie volgens jou een zitje in de gemeenteraad verdient. Zo heeft jouw stem de grootste invloed.

Belangrijk! Meerdere voorkeurstemmen geven is toegelaten.

Wie wordt schepen in een faciliteitengemeente? (= rechtstreekse verkiezing)
De 5 schepenzetels worden verdeeld over alle lijsten, volgens het behaalde resultaat. Het invullen van de schepenambten wordt bepaald door de voorkeurstemmen. Wie de meeste voorkeurstemmen heeft, maakt dus kans op een zitje in het schepencollege.

Schepenen kunnen niet worden aangeduid door een partij/lijst of deel uitmaken van één of andere onderhandeling.

Wie wordt burgemeester in een faciliteitengemeente?
De burgemeester wordt aangeduid door een meerderheid van de 25 verkozen raadsleden. Minstens 13 van de 25 verkozen raadsleden moeten akkoord zijn voor de aanstelling van de burgemeester.

Als de aangeduide burgemeester rechtstreeks verkozen was als schepen, wordt zijn mandaat van schepen doorgegeven aan de eerste opvolger van dezelfde lijst.

Bij de OCMW-raadsverkiezingen gelden dezelfde regels.

Taalfaciliteiten in gevaar?

Nee.

De taalfaciliteiten werden in 1963 ingevoerd en in 1988 met de pacificatiewet in de grondwet opgenomen of zoals men zegt gebetonneerd.

De faciliteitenwet bepaalt de betrekking tussen de gemeentelijke administratie en de inwoners én de organisatie van het onderwijs. Gezien deze wet een federale en geen gemeentelijke materie is, kan de gemeente daar nooit iets aan wijzigen en/of afschaffen.

Voor een wijziging hieromtrent is een bijzondere meerderheid in het federale parlement nodig, zijnde een 2/3 meerderheid in het algemeen én de helft van elke taalgroep. Een wijziging kan dus nooit doorgevoerd worden, zonder een meerderheid van de Franstalige parlementairen.

LB Wemmel staat voor een correcte toepassing van de faciliteiten in Wemmel. De communautaire rust behouden staat prioritair in onze agenda.

Waarom is er geen Franstalige secundaire school mogelijk in Wemmel?

De wet van 30 juli 1963 over het taalgebruik in het onderwijs bepaalt dat in het Nederlandse taalgebied het Nederlands de onderwijstaal is. Een speciale taalregeling is voorzien voor o.a. de randgemeenten zoals Wemmel. Hier geldt dat het kleuter- en lager onderwijs ook in een andere landstaal moet gegeven worden als 16 gezinshoofden daarom vragen. Die wet is niet van toepassing voor het secundair onderwijs. Daardoor kan er in Wemmel nooit Franstalig secundair onderwijs komen dat gesubsidieerd wordt door de hogere overheid. Zonder deze subsidies is het oprichten van een secundaire school onbetaalbaar voor een gemeentebestuur.