LB Wemmel zet zich vol enthousiasme in voor jou. Onze visie is helder, onze aanpak is doelgericht en het beschikbare budget beheren we verstandig. Daarbij richten we ons beleid in de eerste plaats op de Wemmelaars. Een greep uit onze realisaties kan u hieronder weervinden.
Mobiliteit
We maakten onze straten, wijken en schoolomgevingen verkeersveiliger en leefbaarder. We investeerden in fietspaden en legden de eerste fietsstraten aan. De snelheid in de woonwijken herleidden we tot 30km/u. We introduceerden een systeem van deelwagens.
We gebruikten de proefperiode om het mobiliteitsplan te optimaliseren en om de ongewenste effecten tot een minimum te herleiden. Vandaag zien we vooral steeds meer de positieve effecten in onze woonwijken. We waken erover dat onze handelskernen bereikbaar blijven met alle mogelijke vervoersmiddelen.
Financiën
De schuld van de gemeente daalde de voorbije jaren. Die bedraagt nu nog +/- 800€ per inwoner. Dat is 35% lager dan het Vlaamse gemiddelde. Dat geeft ons de mogelijkheid om te investeren in onze openbare ruimte. Zo geven we zuurstof aan de toekomstige generatie Wemmelaars. We blijven de uitgaven strikt opvolgen.
De belastingsdruk werd niet verhoogd. We hebben de algemene forfaitaire gemeentebelasting ( 80 tot 160 euro). Voor minder dan het equivalent van deze inkomst, werd de personenbelasting op het niveau van omliggende gemeenten gebracht. Daarnaast werd de bedrijfsbelasting vereenvoudigd. Sinds 2022 moeten meer dan 1.300 zelfstandigen geen basisbelasting van 20 euro meer betalen op hun economische activiteit.
Verbinden
We organiseren of ondersteunen activiteiten die mensen met diverse achtergronden samenbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het voetbal op groot scherm, de lentedrink, de dag van de Markt, de lichtjeswandeling, de Kerstmarkt of de activiteiten van ons Lokaal Dienstencentrum.
Ook voor de Wemmelse kinderen en jongeren werden (extra) evenementen georganiseerd, zoals ‘Kijk ik fiets’, de kleuterhappening en Sinterklaas, de Buitenspeeldag, de grote prijs (gocart race),….
Ook specifieke openbare werken zoals de aanleg van een hondenweide in de P. Remekerstraat alsook de renovatie van de Markt vergroten het sociale contact.
Veiligheid
Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Onze gemeente vormt samen met Asse, Merchtem en Opwijk één politiezone. Inbraken in woningen en voertuigen zijn een topprioriteit.
De politie zet interventieploegen in en gebruikt camera’s voor toezicht. We installeerden een netwerk van camera’s met automatische nummerplaatherkenning. In onze wijken zijn er 7 buurtpreventiegroepen actief via WhatsApp. Wie zijn huis extra beveiligt tegen diefstal, kan een premie aanvragen bij de gemeente.
Milieu
We ondertekenden in deze bestuursperiode een klimaatengagement met heel wat acties en maatregelen. We plantten meer dan 1.400 bomen en bijna 150 meter hagen. We investeerden in onze waterlopen en in een extra opvangbekken voor regenwater. Met deze maatregelen verminderen we het risico op wateroverlast bij hevige regenval. De gratis geveltuinen zijn een van de initiatieven om meer te ontharden. Tegelijk maken ze onze straten groener en beter bestand tegen hitte.
We startten ook een project op om de natuurgebieden in onze gemeente met elkaar te verbinden (Van Reek tot Motte). Om de CO2-uitstoot te laten dalen, stimuleren we energiezuinige bouwprojecten en de renovatie van bestaande woningen om hun energie-efficiëntie te verhogen, ook bij onze eigen gebouwen zoals Campus W en de residentie.
We investeerden in extra vuilnisbakken en hebben ingezet op sensibiliseringsacties (zoals Mooimakers, World Clean up Day,…) om zwerfvuil tegen te gaan. Daarnaast installeerden we specifieke camera’s om sluikstorten kordater aan te pakken.
Onderwijs
Met de invoering van een gemeentelijk aanmeldingssysteem voor inschrijving van leerlingen in de Nederlandstalige basisscholen, behoort het dagenlang kamperen voor de schoolpoort tot het verleden.
De uitbreiding van de Franstalige gemeenteschool vangt met zijn 8 klaslokalen en ruime speelplaats een nijpend plaatstekort op.
Onze Academie voor Muziek, Woord en Dans is een plek die qua inhoud voortdurend beweegt. Het nieuwe decreet DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) werd succesvol geïmplementeerd met aangepaste leer- en jaarplannen, een performant evaluatiesysteem en een hedendaags aanbod op maat van de cursisten zoals hedendaagse dans, compositie en jeugdkoren.
In Wemmel vind je 4 nieuwe boekenruilkasten. Zo geef je jouw boeken een tweede leven en bevorderen we het lezen.
Communicatie
We maakten een Facebookpagina voor de gemeente aan. Die is, net als onze website en de “Wemmel Info”, een belangrijke bron van informatie die in een nieuw kleedje werden gezet. Voor crisiscommunicatie gebruiken we het systeem BE Alert. Daarmee kunnen we je een sms of mail versturen in noodsituaties.
Jeugd
25,2% van onze inwoners is tussen 0 en 19 jaar. Aan het begin van deze legislatuur waren de uitdagingen groot. We luisteren naar de jeugd en laten hen participeren in het beleid. We behaalden het label ‘kindvriendelijke gemeente’.
Via diverse initiatieven en plannen werken we verder aan de drie focuspunten “veiligheid, vrijetijdsaanbod en ruimte om te spelen”. Zo is er de uitwerking van een jeugdactieplan met de inzet van een jeugdwerker, de aanleg van extra speelplekken voor de jongeren (o.a. skatepark) en de organisatie van activiteiten voor kinderen.
Sport
Met de naburige zwembaden hebben we prijsafspraken voor onze Wemmelse inwoners gemaakt. Samen met Sport Vlaanderen ontwikkelen we een mountainbike route. Het dossier voor de renovatie van de sporthal is opgestart en de procedure voor de aanleg van een tweede kunstgrasveld bij KVK Wemmel loopt.
Welzijn
Sinds de opening van Campus W kunnen we onze partners nauwer betrekken bij zorg en welzijn. Het biedt onderdak aan de nieuwe bibliotheek, het OCMW, het Lokaal Dienstencentrum, het Huis van het Kind, diverse gemeentediensten…
Ons seniorenbeleid bevat maatregelen zoals toegankelijke en beschikbare gezondheidszorg, betaalbare huisvesting, aangepaste mobiliteit en sociale activiteiten over de generaties heen tegen vereenzaming. Daarnaast besteden we aandacht aan digitale inclusie, zodat alle senioren ook mee kunnen in de digitale samenleving.
Het aantal kinderen dat in kansarmoede opgroeit, is sterk gedaald. Dit komt door initiatieven zoals huiswerkbegeleiding, speelpleinwerking, taallessen en de oprichting van het Huis van het Kind. Wie een leefloon krijgt, begeleiden we in de zoektocht naar werk door bv. jobbeurzen te organiseren.
In 2019 hebben we het Huis van het Kind (HvK) opgericht. Het is een netwerk van verschillende partners (o.m. dienst Vrije Tijd & Welzijn, de bibliotheek, Kind en Gezin, CAW, CKG, OCMW…) die gezinnen in Wemmel ondersteunen. Het aanbod bestaat uit informatie- en adviesmomenten, workshops en ontmoetingsactiviteiten voor en tussen ouders. Alle activiteiten zijn gericht op het versterken van de zorgende en opvoedende rol van ouders.
De COVID-periode was intens. In Wemmel kwam een vaccinatiecentrum. Dat was mogelijk dankzij een goede samenwerking met (huis)artsen, apothekers, verpleegkundigen en vele vrijwilligers.