Walter Vansteenkiste wordt burgemeester

Uit Het Nieuwsblad, 26 april 2013

Walter Vansteenkiste (W.E.M.M.E.L) wordt nog voor de zomer effectief burgemeester van Wemmel voor de komende legislatuur. De voordrachtakte van Vansteenkiste werd gisterenavond in geheime stemming goedgekeurd door 17 van de 25 aanwezige raadsleden.

Met 12 op 25 raadsleden had lijst W.E.M.M.E.L na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar net één zetel tekort om lijsttrekker Walter Vansteenkiste voor te dragen als burgemeester. De LB-lijst van ex-burgemeester Chris Andries had ook 12 zetels (de resterende zetel ging naar het UF), maar raakte verdeeld.

Na maandenlange onderhandelingen werd eerst een politiek akkoord bereikt over de inhoud en over een geleidelijke verdeling van mandaten over beide lijsten. Gisterenavond stond het belangrijkste mandaat op de agenda: het burgemeesterschap.

Walter Vansteenkiste was erin geslaagd om via politieke onderhandelingen een voordrachtakte op de gemeenteraad te brengen, waar die door een meerderheid werd gesteund. Alleen moest de gemeenteraad daar nog in geheime stemming zijn zeg over doen. Dat gebeurde gisteravond, met positief resultaat.

Binnen zestig dagen
Dankzij de goedkeuring zal Walter Vansteenkiste nu benoemd kunnen worden. Dat zal in principe binnen de zestig dagen gebeuren, omdat dat de termijn is waarin wordt onderzocht of de voordracht volgens de regels is verlopen.

Vansteenkiste zelf reageerde zeer opgelucht. ‘Maandenlang was het niet zeker, maar nu is het bevestigd. Ik zal er meer dan eentje op klinken hier in het dorp’, zei de burgemeester, die later op de avond de daad bij het woord voegde.

Eed afleggen
Nog voor de zomer zal Vansteenkiste de eed kunnen afleggen bij provinciegouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant. Zodra ook minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) zijn fiat geeft, is Walter Vansteenkiste benoemd als effectieve burgemeester.

Zodra dat het geval is, zal gemeenteraadsvoorzitter Monique Van der Straeten (W.E.M.M.E.L, Open Vld) schepen worden. Raadslid Raf De Visscher (W.E.M.M.E.L, Onafh) volgt Van der Straeten dan op als gemeenteraadsvoorzitter. Binnen het schepencollege zullen met de komst van een extra schepen bovendien de bevoegdheden worden herverdeeld.

Wemmel was één van de laatste gemeenten in ons land die nog geen benoemde burgemeester had.