Walter Vansteenkiste verkozen tot waarnemend burgemeester (Nieuwsblad)

Walter Vansteenkiste (W.E.M.M.E.L) is woensdagavond door de nieuw geïnstalleerde gemeenteraad van Wemmel verkozen tot waarnemend burgemeester. Vansteenkiste kreeg twaalf stemmen terwijl de andere kandidaat, uittredend burgemeester Christian Andries (LVB), er slechts acht kreeg. Eén gemeenteraadslid stemde ongeldig en drie anderen blanco.

 

Bij de verkiezingen haalden W.E.M.M.E.L en de overwegend Franstalige lijst LVB beiden 12 van de 25 zetels. De resterende zetel werd behaald door FDF-kandidate Cynthia Kiss, op een UF-lijst. Beide grote partijen voerden tot dusver niet alleen tevergeefs gesprekken met elkaar, maar ook met afzonderlijke personen op de andere lijst in de hoop deze te kunnen losweken.

De vraag wie burgemeester wordt is een groot struikelblok in het samengaan tussen beide formaties. Ook een coalitie tussen LB en Cynthia Kiss werd nog niet geconcretiseerd.

Dat alles leidde ertoe dat er bij de eerste gemeenteraad nog geen burgemeester benoemd was en er dus gestemd moest worden over een waarnemend burgemeester. Kandidaten voor die post waren Walter Vansteenkiste en Christian Andries. Omdat één gemeenteraadslid afwezig was, was een staking van stemmen een mogelijk scenario. Maar uiteindelijk haalde Vansteenkiste het met twaalf stemmen.

Hoelang hij waarnemend burgemeester blijft, is nog niet duidelijk. In principe gaat het om een tijdelijk ambt, maar de wet heeft er geen maximumtermijn op gekleefd.

Het Nieuwsblad, 2 januari 2013