Verkiezingsuitslag creëert moeilijke situatie in Wemmel

WEMMEL – In Wemmel hebben de verkiezingen een ingewikkelde situatie gecreëerd. In de gemeenteraad heeft de Vlaamse eenheidslijst WEMMEL 12 zetels, evenveel als de overwegend Franstalige Lijst van de Burgemeester – een kartel van de vroegere LVB van burgemeester Chris Andries en IC met hierin cdH, PS, FDF en Ecolo. Het Franstalige UF (FDF) heeft de resterende zetel. Bij de (aparte) verkiezingen voor het OCMW haalde WEMMEL een meerderheid.

‘Ik weet voorlopig niet hoe we hier moeten uitgeraken. Ik ben momenteel aan het nadenken om een oplossing te vinden’, zegt uittredend burgemeester Chris Andries (LVB), die hoopt zijn burgemeesterssjerp te kunnen behouden en hierbij verwijst naar ‘de sovjetscore’ van bijna 2.000 voorkeurstemmen. ‘Dit bewijst dat mijn beleid gewaardeerd wordt.’ Andries volgde 3 jaar geleden LVB-partijgenoot Marcel Van Langenhove op als burgemeester. Deze laatste was bij de verkiezingen overigens lijstduwer bij WEMMEL.

Bij WEMMEL stelt lijsttrekker Walter Vansteenkiste dat hij op een voorstel van Andries wacht. ‘Als je de uitslag van het OCMW meerekent, zijn wij momenteel de grootste partij in Wemmel. We hebben Andries al laten weten dat het belangrijk is voor de bestuurbaarheid van Wemmel dat zowel in de gemeenteraad als in het OCMW dezelfde meerderheid aan het roer staat. Als Andries geen goed voorstel doet, belet niets ons om zelf initiatieven te nemen. Onze 12 verkozenen staan op één lijn. Is dat ook op zijn lijst het geval?’

Bron: Het Nieuwsblad, 15 oktober 2012