Vansteenkiste benoemd als burgemeester

SONY DSCBijna negen maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 heeft Wemmel eindelijk een benoemde burgemeester. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois ondertekende dinsdag de benoeming van Walter Vansteenkiste (W.E.M.M.E.L). Op 26 juni legt Walter om 17.30 uur de eed af in het provinciehuis in Leuven.

De kiezer zorgde na de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Wemmel voor een ingewikkelde situatie. De Vlaamse eenheidslijst W.E.M.M.E.L en de overwegend Franstalige Lijst van de Burgemeester (LB) haalden elk 12 van de 25 zetels. De resterende zetel werd behaald door een FDF-verkozene op een UF-lijst.

Uittredend burgemeester Chris Andries (LB) haalde het grootste aantal voorkeurstemmen en eiste meteen het burgemeesterschap. Maar Andries kreeg te maken met dissidentie in de eigen lijst. Een aantal verkozenen van LB schaarden zich achter Walter Vansteenkiste. Die werd in januari tijdens een geheime stemming ook aangeduid als waarnemend burgemeester.

Nadien bereikten de twee grote fracties ook een overeenstemming over het bestuursakkoord en over de verdeling van de mandaten. In april werd waarnemend burgemeester Vansteenkiste ook officieel voorgedragen als burgemeester.

Chris Andries, die van 2010 tot 2012 burgemeester was van Wemmel en die nu de sjerp aan zijn neus zag voorbijgaan, stapte vorige week nog op bij de Lijst van de Burgemeester.

Bron: Belga, 25 juni 2013

Lees hier het artikel dat op 25/6/2013 verscheen op www.deredactie.be