Vansteenkiste aangeduid als waarnemend burgemeester

WEMMEL – Met 12 stemmen van 25 voor werd Walter Vansteenkiste van Lijst W.E.M.M.E.L gisterenavond aangeduid als waarnemend burgemeester van Wemmel. Geen meerderheid dus, maar er volgen nog een hele reeks onderhandelingen voor een benoemde burgemeester.

Veel volk gisterenavond in de kleine raadszaal in de nok van het Wemmelse gemeentehuis. De inzet was niet min, want na maanden onderhandelen zonder resultaat bleef de situatie muurvast zitten.

Lijst Burgemeester en Lijst Wemmel haalden beiden elk 12 zetels, UF met Cynthia Kiss eentje van de 25, maar er kon geen meerderheid worden gevormd.

De nieuw geïnstalleerde gemeenteraad duidde daarom een waarnemend burgemeester aan die nu een politiek akkoord moet zoeken en dat werd Walter Vansteenkiste (Lijst WEMMEL). Hij behaalde 12 stemmen. Uittredend burgemeester Chris Andries (LB) behaalde acht stemmen. Er was ook een ongeldige stem -met een kruis over het biljet- en drie personen stemden blanco.

Opmerkelijk: Vincent Jonckheere (LB) was afwezig, en legde dus de eed niet af, waardoor LB meteen één stem minder had.

‘Het komt er nu op aan om een zo breed mogelijk draagvlak te vinden om samen een beleid te voeren. Met een minderheid zal dat niet lukken. Ik zal dus opnieuw met iedereen praten’, verklaart Vansteenkiste.

Uittredend gemeenteraadsvoorzitter Bernard Carpriau (LB-MR) merkte fijntjes op ‘dat de onderhandelingen nu pas beginnen’. De gemeenteraad komt half januari opnieuw bij mekaar.

College ongewijzigd

Er moet niet alleen een meerderheid worden gevonden voor een burgemeester, maar ook voor een gemeenteraadsvoorzitter. Dat zal het resultaat moeten zijn van een politiek akkoord. Zolang er geen benoemde burgemeester is, blijf ook het schepencollege ongewijzigd: het blijft dus bestaan uit waarnemend burgemeester Walter Vansteenkiste, Marcel Van Langenhove (beiden Lijst W.E.M.M.E.L) en ook Chris Andries, Christine Lemmens, Bernard Carpriau (alle drie LB).

Chris Andries, die eerder zeer ontgoocheld reageerde, nam zijn verlies sportief op, en schudde Vansteenkiste na de stemming de hand en gaf hem symbolisch de sleutel van het gemeentehuis.

Profiel Vansteenkiste

Walter Vansteenkiste heeft de nodige sociale en organisatorische ervaring. Hij is bachelor sociale verpleegkunde en werkt als zelfstandig thuisverpleegkundige. Hij is actief in de Wemmelse politiek sinds 2006 en liet zich als fractieleider van de Lijst W.E.M.M.E.L opvallen in de gemeenteraad door de meerderheid het vuur aan de schenen te leggen, onder meer op vlak van Financiën. Hij was zes jaar voorzitter van de gemeenteraadscommissie Financiën, zes jaar voorzitter van vzw Wemmel sport, twee jaar voorzitter van het plaatselijk werkgelegenheidsagentschap (PWA) en is actief in KVK Wemmel, wielerclub Vrienden van ‘t Kapelleke, werkgroep HH-festival en de Grote Prijs van Wemmel.

Het Nieuwsblad, 3 januari 2013