Sackjackers viseren kruispunt op Kaasmarkt

patricia spillebeenVoor de vierde keer in amper drie weken tijd is een dame het slachtoffer geworden van een sackjacking ( stelen van handtassen, nvdr. ) op hetzelfde kruispunt: de Kaasmarkt met de Windberg. De politie belooft alvast verscherpt toezicht.

Patricia Spillebeen uit Merchtem wist niet wat haar overkwam toen ze op 28 maart iets na 9 uur ‘s avonds aan het rode licht plots een luide knal hoorde.

‘Ik stond met mijn auto stil aan het rode verkeerslicht ter hoogte van de Kaasmarkt richting Windberg’, getuigt ze aangeslagen. ‘Ik hoorde een luide knal en dacht eerst dat er een scooter tegen mijn spiegel was gereden, maar enkele seconden later zag ik dat er overal glas lag. Het raam aan de passagierszijde was ingeslagen. Ik zag een hand naar mijn handtas graaien. Ik kon niet voorkomen dat de dader er met mijn handtas ervandoor ging, want de riem scheurde. Ik zag de man met een geruit hemd richting Brussel lopen. Voor mij stonden vier wagens eveneens voor het rode licht te wachten, maar alles gebeurde zo snel dat niemand de tijd had om te reageren’, doet Spillebeen haar relaas.

‘Ik reed in shock opnieuw naar de cafetaria van De Zandloper, en wachtte op de politie. Ik ben niet alleen een som geld kwijt, maar ook medicijnen, mijn bankkaarten, identiteitskaart, SIS-kaart, rijbewijs, een digitaal fototoestel waarop heel wat foto’s stonden van mooie herinneringen. Ik ben echt aangedaan van wat me is overkomen, en hoop dat er geen nieuwe slachtoffers vallen, want ik heb vernomen dat het niet de eerste sackjacking met geweld is aan dat kruispunt’, aldus Spillebeen, die zaakvoerster is van de drankencentrale De Bierbron in Merchtem, café ‘t Sas in Ossel en cafetaria De Zandloper in Wemmel.

‘Recherche inschakelen’

Navraag bij de politie leert dat het kruispunt de laatste drie weken geviseerd wordt door sackjackers. Patricia is inmiddels het vierde slachtoffer waarvan de handtas aan het kruispunt op de Kaasmarkt met de Rassel en Windberg op die manier wordt gestolen. ‘Je kan inderdaad van een plaag spreken. Daarom zal de politie tijdens patrouilles verscherpt toezicht houden aan plaatsen waar het verkeer stopt voor verkeerslichten’, verklaart Politiecommissaris Daniël Noens van de zone AMOW. ‘Ook zullen we de recherche inschakelen om een daderprofiel op te maken en een onderzoek te starten. Ik kan automobilisten alleen maar aanraden om hun handtas vast te maken in de wagen, en liefst op een niet zichtbare plaats te leggen ‘, aldus Noens. De wagen afsluiten is dus niet voldoende, daar de daders de ruit stukslaan.

Ongeveer twee jaar geleden deed zich hetzelfde fenomeen voor aan de afrit van de Binnenring in Wemmel. Daders verstopten er zich in de bosjes om dan toe te slaan, maar toen de bosjes werden gerooid, stopte het fenomeen.

Het Nieuwsblad, 2 april 2013