Ronkelhof en omgeving moeten bewaard blijven

Het Ronkelhof en zijn landerijen zijn beschermd als monument. Daardoor zijn de uitbreiding van de bedrijvenzone en projecten naast de Ring onmogelijk tussen Wemmel en Zellik.

Al van in de jaren tachtig proberen projectontwikkelaars het gebied naast de Grote Brusselse Ring tussen de Steenweg op Brussel in Wemmel en Zellik te ontwikkelen als bedrijvenzone. Vorig jaar nog is er een poging ondernomen om het gebied tussen de Ronkel en de Steenweg op Brussel vol te bouwen met een woonproject – tot grote woede van omwonenden, die hun ongenoegen op een informatievergadering kenbaar maakten.

Nu steekt de Vlaamse regering een stokje voor mogelijke projecten in dat gebied door het Ronkelhof en omgeving te beschermen als monument. Het Ronkelhof is een van de belangrijkste hoeves in Wemmel die minstens teruggaat tot de middeleeuwen, maar vermoedelijk zelfs tot de Frankische periode. Het hof is gelegen op de Ronkelberg, gelegen aan de historische veldweg (F)ronkel, een van de twee laatst overgebleven holle wegen in Wemmel.

‘De bescherming van het Ronkelhof als monument is een van de belangrijkste beslissingen in Wemmel van de laatste halve eeuw’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Herman Vander Voorde (CD&V). ‘De bescherming geldt in de hoogste graad. De rotonde die ooit gepland was om het industriegebied naast het sportcomplex Health City en de Ring richting Zellik mogelijk te maken, mag er dus niet komen.’

http://www.ringtv.be/videos/ronkelhof-wemmel-beschermd

Bron De Standaard, vrijdag 13 april 2012