Priester Cuong verlaat Wemmel

cuong priesterPriester Cuong (Koen) Van Nguyen van de Norbertijnenabdij uit Grimbergen verlaat de Federatie Wemmel. Hij zal samen met twee priesters de vieringen in de parochies in Pepingen en Gooik vanaf 1 november op zich nemen.

Cuong (Koen) Van Nguyen is van Vietnam afkomstig en kwam in 1981 als bootvluchteling aan in ons land. Hij verbleef een tijdje in Halle, en sloot zich aan bij de Norbertijnen in Grimbergen. Vandaag is hij priester in Wemmel, maar hij zal – naar aanleiding van de herstructurering in de parochies in Vlaams-Brabant – de parochies in Pepingen en Gooik bedienen samen met twee andere priesters.

Aalmoezenier

‘Het is een keuze die ik zelf maakte’, zegt Cuong. ‘Ik zal heel veel mensen in Wemmel, Hamme en Relegem missen, maar je moet leren loslaten in het leven. Dat is niet altijd gemakkelijk, want ik heb al wel wat watertjes doorzwommen. Ruim elf jaar geleden was ik medewerkend priester van het Sint-Marieziekenhuis van Halle. Ik moest er de oude aalmoezenier vervangen en stond er graag de mensen bij. In een ziekenhuis zie je pas wie de mensen zijn. Daar geldt de portefeuille niet. Arm of rijk: iedereen is kwetsbaar. Ik ontmoette er jonge mensen met kanker die ongeneeslijk ziek waren of mensen die eenzaam zijn en geen bezoek kregen. Dat neem je toch mee, maar ondanks dat slaap ik goed ’s nachts. Je moet een balans zoeken en jezelf soms beschermen. Ik ben in mijn leven regelmatig met iets nieuws begonnen en dus is ook de stap naar Gooik en Pepingen evident’, aldus Cuong.

Zijn vertrek is niet het enige dat in de parochiefederatie Wemmel zal veranderen. Zo worden de parochiefederaties hervormd, omwille van het slinkend aantal priesters en parochianen. Vanaf 1 september worden er in de Federatie Wemmel – waartoe Brussegem, Hamme, Ossel, Relegem, Wemmel Sint-Servaas en Wemmel Sint-Engelbertus behoren – nog drie in plaats van zes misvieringen georganiseerd.

In de Sint-Stefanuskerk in Brussegem worden zo geen misvieringen meer georganiseerd. Er worden enkel nog doop-, huwelijks- of begrafenisplechtigheden georganiseerd. Vermits veel koppels voor een huwelijk of doop uitwijken naar de recent gerenoveerde pittoreske Sint-Annakapel in Brussegem, zal de kerk van Brussegem steeds minder worden benut.

Het Nieuwsblad, 8 augustus 2013