Natuurnieuws uit Wemmel

reeEr zijn vissen gesignaleerd in de Maalbeek en twee reëen in de Maalbeekvallei. Dat meldt Natuurpunt Wemmel in haar halfjaarlijkse infoblad. Een fijne evolutie die we graag met u delen.

Vissen in de Maalbeek
Gedurende meer dan 50 jaar was de Maalbeek een open riool, waarin elk leven onmogelijk was. Maar dat is stilaan aan het veranderen! Door de loskoppeling van de riolen wordt het afvalwater van de meeste huizen nu onder de Zijp weggepompt naar het waterzuiverings-station van Grimbergen. Er zijn nog een tiental woningen in Wemmel die hun afvalwater lozen in de Maalbeek en zijn zijbeken.

Het gevolg is dat er sedert enkele jaren opnieuw waterplanten in de beek groeien. In 2010 werden de eerste vissen gevangen: enkele blankvoorns. Dit jaar zijn er massa’s stekelbaarsjes te zien, vooral tus-sen het pompstation en het brugje aan de Remekerstraat. We menen ook, half juli, een grondel te hebben waargenomen!

Reëen in de Maalbeekvallei
Op 20 juli stonden we in de Drijpikkelstraat plots oog in oog met twee reeën. Schichtig als ze zijn, sprongen ze snel het bos in. Het is niet de eerste keer dat reeën waargenomen worden in de Maalbeekvallei, maar meestal betrof het één enkel dier. Ook in de omliggende gemeenten (bvb. aan de Nekker in Meise) zijn onlangs meerdere reeën gespot. Waarschijnlijk trekken de dieren van het ene bos naar het andere.

Bron: infoblad Natuurpunt Wemmel