Minimale levering aardgas via OCMW

Wie een budgetmeter aardgas heeft en die niet kan opladen, kan vanaf 1 december 2013 tot 1 maart 2014 opnieuw een minimale levering aardgas aanvragen bij het OCMW.

20131207-124611.jpgDe voorbije jaren vroeg maar een klein deel van de aardgasbudgetmeterklanten zo’n tussenkomst aan. Netbeheerders en het OCMW zullen budgetmeterklanten daarom aanschrijven over de maatregel. We hopen dat ook andere organisaties en particulieren mensen zullen aanzetten om de stap naar het OCMW te zetten. Wie het moeilijk heeft, kan dan een financiële steun krijgen waarmee men de budgetmeter kan opladen zodat een minimaal comfort gegarandeerd is. Het bedrag varieert van 60 euro tot 132 euro per maand, afhankelijk van het type woning en het tarief.
Het gaat om mensen die na een drop door de gasleverancier ook bij de netbeheerder schulden hebben gemaakt, en waarvan we kunnen aannemen dat velen het moeilijk hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen. Mogelijk zitten ze in de kou. In tegenstelling tot wat minister Van den Bossche vorig weekend in de pers beweerde, hebben zo goed als alle OCMW’s ervoor geopteerd het (facultatieve) systeem toe te passen. Wel kende slechts 70% van de OCMW’s vorige winter een toelage toe. De andere deden dat niet bij gebrek aan aanvragen. Het ging om 3.137 van de 27.485 budgetmeterklanten (11,4%). Dat was goed voor een bedrag van 913.445 euro. Het OCMW kan 70% van de minimale levering recupereren van de netbeheerders, de andere 30% neemt het doorgaans zelf ten laste of vordert het indien mogelijk terug van de klant.
Ook deze winter stuurt de netbeheerder het OCMW wekelijks een lijst van mensen die een maand niet hebben opgeladen. Het OCMW contacteert dan deze mensen, maar dat volstaat in de praktijk niet. Vanaf 1 december is het ook voor de leverancier verboden om de aardgastoevoer af te sluiten.
Meer informatie: digitaal sociaal huis