Lezersonderzoek: de zandloper positief onthaald

zandloper coverGemeenschapskrant ‘de zandloper’ is het meest gekend en wordt het meest gelezen van alle gemeenschapskranten in de zes faciliteitengemeenten. Dat blijkt uit een lezersonderzoek van marktonderzoeksbureau Significant GfK. Ook RandKrant, het maandblad dat in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand wordt verspreid, werd positief geëvalueerd. Hierbij een selectie van de belangrijkste resultaten.

Evaluatie gemeenschapskranten
De gemeenschapskranten zijn de maandelijkse lokale informatiebladen in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut rond Brussel (de zandloper in Wemmel, de lijsterbes in Kraainem, uitgekamd in Wezembeek-Oppem, buurten in Sint-Genesius-Rode, sjoenke in Linkebeek, de kaaskrabber in Drogenbos).

– 70% van de bevraagde mensen kent de gemeenschapskrant van zijn gemeente, 44% heeft ze effectief gelezen de afgelopen zes maanden, zes op de tien zijn trouwe lezers. Hiermee staan de gemeenschapskranten op de derde plaats in de rangschikking van regionale en lokale informatiemedia. De zandloper in Wemmel is het meest gekend en gelezen.
– De gemeenschapskranten worden meer gelezen door Nederlandstaligen (81%) dan door Franstaligen (28%) en anderstaligen (31%). De link tussen bekendheid en leesgedrag is bij anderstalige lezers hoger dan bij Franstalige lezers. Oudere inwoners kennen en lezen de gemeenschapskrant meer.
– De gemeenschapskranten worden als tweede gerangschikt wanneer het gaat over de ‘beste berichtgever’ over het nieuws uit de eigen gemeente.
– De gemeenschapskranten worden vooral gelezen omwille van het nieuws uit de gemeente. De belangrijkste reden om het maandblad niet te lezen is omdat het niet in de eigen taal is.
– De gemeenschapskranten krijgen een gemiddelde beoordeling van 7,1 op 10. Dat is een stijging ten aanzien van het vorige lezersonderzoek in 2008. Nederlandstalige lezers (7,7) beoordelen de gemeenschapskranten beter dan de Franstalige lezers 6,4). De kaaskrabber uit Drogenbos wordt het hoogst gewaardeerd.
– Op vlak van uitzicht en vormgeving (7,2) en van stijl (7,0) worden de gemeenschapskranten goed beoordeeld; op vlak van inhoud zijn (6,9) de lezers iets kritischer: 1 op 3 lezers geeft aan de gemeenschapskranten niet echt boeiend en origineel te vinden. Op vlak van neutraliteit geven vooral de Franstalige lezers de gemeenschapskranten een minder goede quotatie: 59% vindt de gemeenschapskranten objectief en neutraal geschreven tegenover 85% van de Nederlandstaligen.
– Lezers van de gemeenschapskrant zijn meer betrokken in het lokale verenigingsleven. Een kwart van de lezers heeft ooit deelgenomen aan culturele en sociale activiteiten na het lezen van info in de gemeenschapskranten (NL: 63%, F: 9%, anderstalig: 11%).
– Anderstalige lezers van de gemeenschapskrant spreken minder vaak Frans in hun gemeente dan niet-lezers.

Ontdek hier het volledige rapport van de gemeenschapskranten en RandKrant.
Ontdek het archief van gemeenschapskrant ‘de zandloper’ op www.dezandloper.be onder het icoontje DE ZANDLOPER (rechts bovenaan)
Meer info over RandKrant: www.randkrant.be