Inbraakcijfers in zone AMOW

Het aantal woninginbraken in Vlaams-Brabant ligt het hoogst in de politiezone AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel). Dat blijkt uit recente cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Tijdens de eerste vier maanden werden er 195 inbraken gepleegd, inclusief de pogingen tot inbraak. Daarmee bekleedt de politiezone de dubieuze eerste plaats van Vlaams-Brabant. De top vier wordt aangevuld met de politiezone VIMA (Vilvoorde/Machelen, 192 inbraken, de politiezone Zaventem (181 inbraken) en de politiezone Kastze (Kampenhout/Steenokkerzeel/Zemst, 152 inbraken).

Toch moeten de cijfers ook genuanceerd worden. Enkel afgaand op bijvoorbeeld de oppervlakte van de zone AMOW, de ligging of het aantal inwoners is te beperkt. Er zijn namelijk 35.779 brievenbussen, het grootste aantal in de lijst politiezones in de provincie. Een logisch gevolg is dus dat er meer inbraken kunnen plegen.

Januari bleek de slechtste maand. Toen werden er 64 diefstallen gepleegd, wellicht te wijten aan de vroege duisternis. In april daalde het aantal alweer tot 32. De gemeenten Asse-Zellik en Wemmel blijven dan weer het zorgenkind van de zone. Asse-Zellik kreeg 96 inbraken te verwerken, Wemmel 58. Dat heeft vooral te maken met de nabijheid van de Brusselse ring. In Merchtem waren er 27 inbraken en in Opwijk amper 14.

Het Nieuwsblad, 24 april 2013