Grootse werken tegen natte voeten

guido gezellestraatDe langverwachte en zeer ingrijpende rioleringswerken zijn van start gegaan in de Guido Gezellestraat en de Rodenbachstraat. De werken zullen acht maanden duren en moeten overstromingen voorkomen. Kostprijs: 1,4 miljoen euro.

De riolering in de Guido Gezellestraat en de Rodenbachstraat wordt ontdubbeld zodat afvalwater en regenwater apart kan worden afgevoerd. De Reekbeek wordt losgekoppeld van de afvalwaterriolering en via de regenwaterafvoer rechtstreeks verbonden met de parkvijver achter het gemeentehuis.

Overstromingen
Hoofdingenieur Wim Verdoodt volgt de werken voor de gemeente Wemmel op. ‘Nu is de Reekbeek ter hoogte van de Hugo Verrieststraat aangesloten op de riolering van de Rodenbachstraat’, zegt hij. ‘Bij hevige regenval neemt het debiet in de Reekbeek fors toe, waardoor de riolering overbelast raakt en er wateroverlast kan ontstaan. Om de invloed van de Reekbeek op de riolering van de Rodenbachstraat en Gezellestraat te beperken, werd in het verleden een spaarbekken gebouwd op de Reekbeek. Dit spaarbekken heeft meermaals zijn nut bewezen, maar het was niet opgewassen tegen de zeer uitzonderlijke regenval in 2005 en 2011. De Reekbeek krijgt daarom een eigen afvoer en zal niet langer aangesloten zijn op de afvalwaterriolering van de Rodenbachstraat en Gezellestraat. In die straten komen er twee rioleringen, een voor het afvalwater en een voor de afvoer van het regenwater en het water van de Reekbeek.’

Parkvijver
‘Het afvalwater zal worden gezuiverd in het zuiveringsstation van Grimbergen. De regenwaterriool wordt verbonden met de parkvijver van het gemeentehuis. Deze vijver zal dienst doen als extra buffer bij hevige regenval. Dat is absoluut noodzakelijk om te vermijden dat het wateroverlastprobleem stroomafwaarts wordt verplaatst’, aldus Verdoodt.

De werken worden geraamd op 1,4 miljoen euro. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft 350.000 euro subsidies. Behalve de riolering worden ook het wegdek en de voetpaden van beide straten vernieuwd. Aangelanden zullen een verhaalbelasting moeten betalen van maximum 100 euro per lopende meter voor de aanleg van het voetpad. Wie eigenaar is van een open of halfopen bebouwing wordt verplicht zijn afval- en regenwater te scheiden.

Het Nieuwsblad, 27 april 2013