Gouverneur geeft overzicht bestuurlijk landschap in Vlaams-Brabant

VLAAMS-BRABANT – Voor 47 Vlaams-Brabantse gemeenten is er al een zicht op een coalitie voor de komende legislatuur. Gouverneur Lodewijk de Witte geeft een stand van zaken.

‘De voorbije dagen kwamen de voordrachten voor de burgemeesters van de Vlaams-Brabantse gemeenten vlot binnen’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Nog niet allemaal, maar wel voldoende om een goed beeld te krijgen over het nieuwe bestuurlijke landschap’.

Er zijn nog 14 volstrekte meerderheden, dus in één gemeente op vijf. Het gaat over Bever, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Kraainem, Linkebeek, Linter, Merchtem, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem. Dit sluit niet helemaal uit dat in één van die gemeenten toch nog een coalitie met een andere partij zou worden gevormd.

In vier gemeenten is nog niet zeker welke coalitie zal worden gevormd: in Grimbergen, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

Dat betekent dat er voor 47 gemeenten wel zicht is op een coalitie voor de komende legislatuur.

CD&V en N-VA

De meest voorkomende situatie, in 14 gemeenten, is dat CD&V en N-VA een coalitie gaan vormen om te besturen. Dat is het geval in Affligem, Kampenhout; Keerbergen, Kortenberg, Meise, Sint-Pieters-Leeuw en Zemst. In een vijftal daarvan gebeurt dat samen met sp.a en /of Groen: Dilbeek, Herent, Londerzeel, Oud-Heverlee en Tervuren. In Lubbeek wordt in coalitie gegaan met een liberale scheurlijst. In Overijse bleef het kartel met CD&V en N-VA overeind en komt er een coalitie met Open VLD.

In 10 gemeenten komt er een coalitie tussen christendemocraten en socialisten, al dan niet in kartel met de Groen. Meestal gaat het om een verderzetting van een bestaande bestuurscoalitie. Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Holsbeek, Kapelle-op-den-Bos, Leuven, Liedekerke, Machelen, Tienen.

In 8 gemeenten gaan een christendemocratische en een liberale lijst de coalitie vormen: Begijnendijk, Bertem, Huldenberg, Lennik, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo en Zoutleeuw.

In 4 gemeenten gaan de liberalen samen met de N-VA: in Kortenaken, Opwijk, Pepingen en Steenokkerzeel.

In 5 gemeenten komt er een coalitie met liberalen en socialisten: Boortmeerbeek, Ternat, Tielt-Winge, Haacht en Geetbets. In Haacht wordt Groen mee aan boord genomen. In laatstgenoemde gemeente gaan liberalen en socialisten samen met de plaatselijke lijst DNA/GVP.

In Landen is er een driepartijencoalitie met SP.a, N-VA en VLD.

In 4 gemeenten is er een tripartite met de traditionele partijen: Aarschot, Asse, Halle en Beersel. In Beersel vormden de socialisten – net als in 2006 – een kartel met Groen.

Glabbeek is een buitenbeentje met de Dorpspartij, van LDD-strekking en de SP.a-lijst.

‘Op dit moment wil dat zeggen dat de burgemeesters, die worden voorgedragen om aan de bestuursperiode te beginnen, verdeeld zijn over de volgende politieke strekkingen: 27 van de christendemocratenstrekking, 15 van de liberale strekking, 8 van N-VA, 6 socialisten, en in 5 faciliteitengemeenten een kandidaat Franstalige lijst’, besluit provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Bron: persinfo.org, 24 oktober 2012