Gemeenteraad zet dossier Colruyt voort

WEMMEL – Ondanks protest uit de Schweizerlaan en de omliggende wijken van de Romeinsesteenweg, keurde de Wemmelse gemeenteraad de aanleg van de Schweizerlaan binnen het project van de nieuwe Colruyt aan de Romeinsesteenweg goed.

Heel wat protestpamfletten op de gemeenteraad donderdagavond. Enkele buurtbewoners uit de Schweizerlaan zien de aanleg van de op- en afrit van de nieuwe Colruyt in hun straat niet zitten. ‘We hebben een petitie met 170 handtekeningen van mensen die willen dat de inrit van de Colruyt op de Romeinsesteenweg en niet in de doodlopende Schweizerlaan komt’, zegt buurtbewoner Vidal Pablo. ‘Verschillende gemeenteraadsleden van Brussel-Stad willen dit ook. Het is veiliger en daarom vragen wij aan de gemeenteraad om hiertegen te stemmen.’

Schadeclaim

Maar zijn protest en dat van raadslid Eric Remalce uit Elsene, haalde weinig uit. De Wemmelse gemeenteraad had het dossier van Colruyt immers op de gemeenteraad van juni al principieel goedgekeurd. Een herziening van die beslissing zou Colruyt de nodige munitie geven om de gemeente te dagvaarden en een schadeclaim te eisen.

‘De bouwvergunning is inmiddels al aan de projectontwikkelaar verleend’, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Herman Vander Voorde (WEMMEL, CD&V). ‘Alle procedures zijn volgens de wet gevolgd. Buurtbewoners kunnen in beroep gaan. Volgens experts is het wel degelijk veiliger om de inrit via de Schweizerlaan te maken en niet via de Romeinsesteenweg.’

‘Bovendien zou de weginfrastructuur door de projectontwikkelaar betaald worden. Indien dit niet gebeurt, dan vrees ik dat de inwoners van de Scheizerlaan zelf moeten opdraaien voor de kosten van de aanleg van hun straat. En dat zou een zeer dure factuur zijn.’

Mobiliteitsschepen Roger Mertens (IC, CD-H) merkte op dat de commissie mobiliteit de inrit langs de Schweizerlaan negatief adviseerde omdat die problemen zou geven met de veiligheid voor af te draaien richting Strombeek.

Fractieleider Walter Vansteenkiste van WEMMEL vroeg hoeveel van de 170 ondertekenaars er van Wemmel afkomstig zijn. ‘In de Schweizerlaan zijn zes huizen’, aldus Vansteenkiste. Vander Voorde antwoordde dat het om 20 mensen uit Wemmel ging, de rest van de handtekeningen kwam uit het Brusselse of elders. Schepen Vander Voorde voegde eraan toe dat de stad Brussel – waarop de Romeinsesteenweg voor de helft is gelegen – wel bereid zou zijn om na overleg een inslagstrook aan te brengen voor de parking van de nieuwe Colruyt.

Onveiliger

Raadslid Thierry Coomans de Brachène (LB) kantte zich uitgesproken tegen de komst van het warenhuis. ‘Het zal sowieso drukker worden op de Romeinsesteenweg, met meer lawaai en bovendien zal het ook onveiliger zijn’, aldus De Brachène.

Na een korte schorsing keurde de gemeenteraad het punt toch goed. De Colruyt langs de Romeinsesteenweg zal 1.991 vierkante meter groot zijn. Bovenop het warenhuis komen 41 appartementen.

Er komt een ondergrondse parking die tot niveau min 2 gaat en goed is voor zo’n 140-tal wagens. Er zijn ook twee grote fietsenstallingen voorzien. De buurtbewoners zijn alvast van plan om in beroep te gaan bij de provincie Vlaams-Brabant.

Het Nieuwsblad, 24 november 2012