Gemeente beboet autodieven-kaartjes

Wemmel wil komaf maken met het fenomeen van dievenbendes die tijdens het plaatsen van reclamekaartjes op wagens kijken of er waardevolle voorwerpen in wagens liggen. De gemeente wil die kaartjes-plaatsers beboeten met 250 euro per inbreuk. De reacties leest u hier.

Het fenomeen is bekend. Dievenbendes plaatsen een kaartje met de vraag of ze uw auto willen kopen tussen het rubber en de zijruit. Intussen monsteren ze de binnenkant van het voertuig. Indien ze waardevolle voorwerpen opmerken, dan kan een inbraak in de auto het gevolg zijn. Op de kaartjes staat geen verantwoordelijke uitgever.

Het fenomeen doet zich de laatste tijd veelvuldig voor op de Limburg Stirumlaan en het Luitenant Graffplein. ‘In andere gemeenten, onder meer Ukkel, is nu ook een belasting gestemd om die kaartjes-plaatsers te ontmoedigen. Het gaat om 250 euro per inbreuk’, zegt gemeenteraadsvoorzitter Bernard Carpriau (LB-MR).

Verenigingen
Fractieleider Walter Vansteenkiste (WEMMEL) vroeg zich af of dit reglement wel werkbaar is. ‘Ik vraag me af of dit administratief haalbaar is, en of de verenigingen die bijvoorbeeld tijdens een eetfestijn reclame plaatsen onder ruitenwissers voor hun volgende (sport)evenement hier geen slachtoffer van zullen zijn’, aldus Vansteenkiste.

‘Uit een reportage op de RTBF is gebleken dat die belasting in Ukkel het fenomeen met 75 procent heeft ingedijkt’, beweert burgemeester Chris Andries (LB). ‘Ik heb inmiddels zelf ook al een kaartje op mijn wagen gevonden, hoewel het een klein voertuig is. Dat stemt tot nadenken. De gemeenschapswachten zullen dit fenomeen aanpakken. Zien ze een overtreding, dan bellen ze de politie in versterking. Het is zeker niet de bedoeling om verenigingen te treffen, het gaat echt wel over die mensen die kaartjes plaatsen op auto’s met een bijbedoeling.’

Vansteenkiste vreest dat het fenomeen zich zal verplaatsen naar warenhuizen. Andries: ‘Het probleem is dat wij enkel op de openbare weg mogen optreden. Parkings van warenhuizen zijn privéterrein’, aldus de burgemeester.

Raf De Visscher (WEMMEL): ‘Ik vraag me wel af hoe je die GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) effectief zal kunnen innen, maar het is een poging waard om het te proberen.’

De gemeenteraad keurde het punt uiteindelijk goed. Enkel Jan Verhasselt, Walter Vansteenkiste en Jacqueline Moreau onthielden zich. Vansteenkiste vraagt wel een evaluatie van het nieuwe belastingreglement. Het fenomeen is ook al langer een plaag op de parking van de Makro in Machelen.

Bron: De Standaard, 4 december 2012