Geen Asia Fair in 2013

WEMMEL – Er komt volgend jaar geen nieuwe editie van de Asia Fair of Azië-beurs in Wemmel. De organisatie van de Azië-beurs wil het concept aanpassen om meer bezoekers aan te trekken, en neemt daarom een sabbatjaar.

Het bestuur van de vzw Belasia heeft beslist om na 20 edities van de Asia Fair in De Zandloper in Wemmel het concept van de jaarlijkse beurs aan te passen. De mix van toerisme, kunst & cultuur, gastronomie en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) blijft wel behouden, evenals de samenwerking met een jaarlijks wisselend gastland, eventueel met een vereniging als speciale gast. ‘Maar er zal meer aandacht gaan naar cultuur, evenementen, conferenties en activiteiten’, zegt voorzitter Gilbert Roels. ‘Er komt ook een samenwerking met officiële instellingen. Het toeristische aspect blijft behouden, maar wordt minder in de verf gezet omdat het geen vakantiesalon mag worden.’

Brainstorming
‘Meteen wordt ook de naam ‘Asia Fair’ aangepast. Wellicht in de zin van ‘ASIA – festival & fair’. Omdat de overstap naar dit nieuw concept een grondige voorbereiding en brainstorming vergt, zullen we dus in 2013 geen Asia Fair organiseren. Oorspronkelijk was de Azië-beurs voorzien op 16 en 17 februari 2013, maar de 21ste editie is alvast gepland voor het weekend van 15 en 16 februari 2014.’

‘Ondertussen zullen we ook werken aan het verbeteren van onze website www.belasia.be. Na twintig jaar moet je durven vernieuwen. Het klopt dat er dit jaar ruim 2.000 bezoekers waren, maar dat waren er 400 tot 500 minder dan het jaar ervoor. Tijdens hoogdagen kregen we hier verschillende duizenden bezoekers over de vloer. Ik denk dat de bezoekers van de Asia Fair wat op het concept waren uitgekeken, vandaar dat we willen veranderen’, aldus Roels.

De Asia Fair wordt georganiseerd door de vzw Belasia die is opgericht in 1992. Doel van de vereniging is het bevorderen van de sociale, culturele en economische relaties met Aziatische landen en hun bevolking. Samenwerking, vriendschap en wederzijds begrip staan daarbij centraal.

Bron: Het Nieuwsblad, 22 november 2012