Fietscontroles aan scholen

Lijst W.E.M.M.E.L juicht de actie van de lokale politie AMOW toe om fietsjes van leerlingen uit de lagere scholen van de politiezone te controleren. Daar waar nodig, doet de politie aanbevelingen. De bedoeling is dat de ouders de fietsjes tijdens de herfstvakantie in orde brengen. Hoe meer aandacht er besteed wordt aan veiligheid in het verkeer … hoe liever we het hebben.

Uit Het Nieuwsblad van woensdag 24 oktober:

De lokale politie AMOW zal de komende dagen voornamelijk de lagere scholen van de politiezone bezoeken. De fietsjes van de leerlingen zullen op een deskundige manier aan een controle onderworpen worden en daar waar nodig gaat de politie een aanbeveling geven. Het is de bedoeling aan de slag te gaan na de herfstvakantie. De ouders hebben intussen de tijd om de fiets van hun oogappel in orde te brengen.

Voetgangers en fietsers kunnen zich meer zichtbaar maken door gebruik te maken van een fluovestje. Ook reflecterende banden in de kledij of reflecterende stroken kunnen de zichtbaarheid verhogen.

TIPS voor fietsen in de schemering en in het donker:

• Gebruik lichtweerkaatsers op kleding en tassen.
• Zet verlichting aan: vooraan wit licht, achteraan rood licht. Sinds 18 mei 2006 is een nieuwe regel in voege: De verlichting moet niet meer op het rijwiel zelf aangebracht zijn en mag in knipperstand werken. Ze mag op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf,… aangebracht worden. Steeds onder deze voorwaarde: wit (of geel) licht naar voor gericht, rood licht naar achteren.
• Je bent beter zichtbaar met nette reflectoren: de witte reflector vooraan, de rode achteraan, oranje in de trappers en in de wielen (of lichtweerkaatsende banden).
• Heeft je fiets een dynamo? Bedenk dat je lichten niet branden als je stilstaat.
• Verlichting op batterijen blijft branden, ook als je stilhoudt. Denk eraan oplaadbare batterijen tijdig op te laden, wegwerpbatterijen tijdig te vervangen.