Bushaltes Limburg Stirum worden perrons

20131027-225208.jpgDe bushalte op de Limburg Stirumlaan ter hoogte van de Vijverslaan wordt opgeschoven en komt aan de straatkant te liggen met een verhoogd perron. Op termijn worden alle haltes op de laan heraangelegd. De gemeente wil zo samen met De Lijn de verkeersdoorstroming op de Limburg Stirum verbeteren.

‘Het is voor gelede bussen (zogenaamde ‘accordeonbussen, nvdr.) zeer moeilijk om in de huidige busstroken op de Limburg Stirumlaan in te draaien’, zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL).

‘Die busstroken aan de haltes zijn al eens verlengd, maar gelede bussen blijven vaak deels op de rijweg staan omdat het te moeilijk is om te manoeuvreren naar de halte op het voetpad. Doordat ze deels op de straat staan, wordt het verkeer tegengehouden. De haltes op de Limburg Stirumlaan van Wemmel-dorp richting Brussel zijn vaak achter een rondpunt of een zijstraat gelegen. Als er een bus stopt aan de halte, dan wordt het verkeer ook op het rondpunt en in zijstraten tegen gehouden.’

‘Vandaar dat we nu de haltes op voetpaden afschaffen, en aan de rand van de zijweg brengen. Het is op vraag van De Lijn zelf dat we dit doen. De eerste halte die verplaatst wordt, is gelegen op de Limburg Stirum op het kruispunt achter de Vijverslaan. Die halte wordt opgeschoven en komt ter hoogte van het restaurant ViaVai. Door de nieuwe haltes, die op de rijbaan zelf liggen, winnen we heel wat parkeerplaatsen’, weet de burgemeester. In totaal zouden 8 haltes worden heraangelegd in de vorm van een perron, en zouden er zo tussen de 30 en 40 extra parkeerplaatsen worden gecreëerd op de Limburg Stirumlaan.

‘De nieuwe bushalte wordt aangelegd volgens de nieuwste normen van De Lijn’, pikt ingenieur Wim Verdoodt van de gemeente in. ‘De huidige bushaltes zijn 45 meter lang, maar met de nieuwe haltes zullen die slechts 20 meter lang zijn. Er komen verhoogde perrons met speciale boordstenen en antislip-stenen. Pendelaars kunnen zo makkelijker op- en afstappen.’

Bushaltes

‘De eerste nieuwe bushalte met perron aan de ViaVai wordt de komende weken in gebruik genomen. Bedoeling is om na evaluatie alle bushaltes tussen Wemmel-Dorp richting Brussel op de Limburg Stirum aan te pakken en er perrons van te maken. Ze worden ook verschoven tot voor en niet langer achter de ronde punten, zodat bussen het verkeer op de ronde punten zelf niet hinderen’, aldusVerdoodt.

De nieuwe perrons worden aangelegd met een deel van het budget dat de gemeente jaarlijks voorziet (300.000 euro) voor herstellingen van wegen en rioleringen. De bushokjes zelf worden afgebroken, en er worden op de perrons richting Brussel nieuwe geplaatst. Aan de andere zijde, komende van Brussel, richting Wemmel-Dorp, zijn er geen bushokjes, enkel opstapplaatsen. Daar komen allicht geen bushokjes, want die haltes worden vooral gebruikt als afstapplaats voor pendelaars uit Brussel. Wachtende pendelaars vind je vooral ‘s morgens aan de haltes richting Brussel.

Het Nieuwsblad, zaterdag 26 oktober