Belasting op voetpad zet kwaad bloed

WEMMEL – Wemmel heft al jarenlang een verhaalbelasting op de (her)aanleg van voetpaden. Dat komt neer op 100 euro per lopende meter gevel aan de straatkant. Enkele dagen na de verkiezingen kregen bewoners in de Bruyndonckxstraat zo’n belastingbrief in de bus.

‘We schrokken nog geen klein beetje toen we drie dagen na de verkiezingen een aanslagbiljet in de bus kregen voor een belasting op de voetpaden in de Bruyndonckxstraat’, reageren buurtbewoners Patrick De Muylder en Luc Van Eynde, wiens moeder in de straat woont. ‘We kregen elk een aanslagbiljet van ruim 500 euro en we hebben anderhalve maand de tijd om te betalen. Het klopt dat de gemeente hier de voetpaden heraanlegde, maar zo’n belasting komt toch hard aan. Bovendien is 100 euro per lopende meter gevel niet weinig.’

Variabele rentevoet

‘Als we niet op tijd kunnen betalen, dan gaat de gemeente voor ons automatisch een lening aan voor tien jaar bij Belfius, die jaarlijks in één keer kan worden afgelost als we dat willen. Indien niet, dan betalen we elk jaar intresten tegen een variabele rentevoet. Het voelt oncomfortabel aan om niet te weten hoeveel intrest we zullen betalen. Het ergste is dat we niet werden verwittigd, en ook de timing, drie dagen na de verkiezingen, vinden we wel vreemd ’, besluit het duo.

Opmerkelijk is dat in de week na de verkiezingen ook de belasting op parkeerplaatsen voor handelszaken in de bussen viel. Schepen van Financiën Bernard Carpriau (LB, MR) zegt dat de rol van belastingen gewoon wordt gevolgd. ‘Die verhaalbelasting wordt gewoon uitgevoerd na de goedkeuring van de werken’, zegt Carpriau. ‘De Bruyndonckxstraat is door Aquafin heraangelegd en de gemeente betaalde de voetpaden. Ik weet dat dit geen populaire belasting is. Ze is slechts in een handvol gemeenten van toepassing, maar in Wemmel bestaat ze al jarenlang omdat we voor voetpaden geen subsidies kunnen aanvragen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is in het Brussels gewest.’

‘Bovendien is het ook zo dat de aangelanden in feite eigenaar zijn van hun stoep en er ook verantwoordelijk voor zijn. Als de stoep er slecht bijligt en er valt iemand, dan moet de eigenaar ervoor opdraaien. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt. Als een eigenaar vindt dat zijn stoep er slecht bijligt, dan kan die de gemeente vragen om die opnieuw aan te leggen. Wij stellen een aannemer aan die uniform met de rest van het voetpad in de straat alles zal heraanleggen. De eigenaar betaalt maximaal 100 euro per lopende meter gevel aan de straatkant. Dus niet per vierkante meter. Ik nodig je uit om voor die prijs een aannemer te zoeken. De gemeente legt telkens het verschil bij. Er zijn verschillende Wemmelaars die hun voetpad zo lieten heraanleggen’, aldus Carpriau.

Het Nieuwsblad, 7 november 2012